"Prostovoljstvo nama prinaša zadovoljstvo in srečo."

Datum: 04.07.2023

Na društvu PO-MOČ vsak teden ob torkih in četrtkih oraniziramo prostovoljsko pomoč za begunce iz Ukrajine, ki potrebujejo pomoč pri prevajanju, izpolnjevanju raznih obrazcev za urejanje statusa in podobnih zadevah, ki jih potrebujejo za uspešen začetek življenja v Sloveniji. Prostovoljca Aljo Bedić in Nadiya Bedić pri nas nudita pomoč že eno leto - od kar sta med Ukrajinsko vojno tudi sama prišla v Slovenijo. Pravita, da ju takšno delo izpolnjuje in jima je v veliko veselje. 

"Nama z ženo prostovoljstvo prinaša veliko zadovoljstvo.

Že več kot eno leto uživava v prostovoljskem delu. Med Ukrajinsko vojno sva prišla v Slovenijo in se takoj javila za prostovoljsko delo. Zavedala sva se, da begunci iz Ukrajine rabijo pomoč na različnih področjih. Ker oba govoriva Ukrajinsko in Slovensko sva razumela, da bi bilo najboljše, če bi jim pomagala kar na področju prevajanja, saj je jezik lahko zelo velika ovira - še posebej osebam, ki so zbežale zaradi vojne in so prispele v neko drugo državo.

Na začetku sva opazila velik strah in zaskrbljenost pri teh ljudeh. Kljub temu so vsi do zadnjega bili izjemno hvaležni, da jim pomagava pri izpolnjevanju obrazcev in prevajanju papirologije, da bi si lahko v Sloveniji uredili status in druge zadeve, ki so nujno potrebne. Pri mnogih med njimi lahko vidiva v njihovih očeh sijaj in radost. Nekateri so nama zaupali, da najraje pridejo, ko sva midva z ženo na »sporedu« pri pomoči. Velikokrat nam tudi povedo svoja doživetja. Sočutno jih poslušava in na takšen način lahko začutijo čustveno podporo. Ko se z njimi kasneje srečava v mestu, so mnogi zelo veseli, da naju vidijo in se z veseljem z nama pogovarjajo in izražajo svojo hvaležnost, ker jim pomagava. Ko vidiva to njihovo hvaležnost, naju to izpolnjuje v notranjosti in naju spodbuja, da še naprej delava kot prostovoljca."

 - Prostovoljca Aljo in Nadiya Bedić