Skupaj smo ugotovili in se naučili

Datum: 29.06.2022

Marko izhaja iz socialno ogrožene družine, ki se spoprijema tudi z številnimi drugimi izzivi, zato je od prvega razreda osnovne šole prihajal na RKS OZ Postojna – Pivka v popoldanskem času na delavnice, ki smo jih organizirali za otroke, da so se lahko družili, ustvarjali, se igrali ali pisali domače naloge v mirnem in prijaznem okolju.

Od osmega razreda dalje je obiskoval brezplačno učno pomoč, ki so jo nudili naši prostovoljci, saj je bil tri letni program lesarstva zanj velika težava. Težko se je učil, vse skupaj pa je bilo še težje, ker si očitno ni izbral prave smeri. Marko je miren otrok, ki se težko koncentrira in potrebuje veliko pozornosti in potrpežljivosti. Ugotovili smo, da zelo lepo riše in da si želi svojo pot nadaljevati na Oblikovni šoli v Ljubljani. Do tja pa so ga vodili sprejemni izpiti. Skupaj s prostovoljci in zaposleno na RKS OZ Postojna – Pivka je to oviro uspešno premagal in se vpisal v željen program.

V času Covida 19 se je šolal na daljavo, vsaj 3 x na teden pa mu je pomagal Andraž, mlad fant, ki se je ravnokar preselil v Postojno in iskal zaposlitev. Po izobrazbi učitelj geografije. Bil je natančno to kar je Marko potreboval. Skupaj sta se učila in Marko je uspešno zaključil prvi letnik.

Sedaj je v drugem letniku in občasno še vedno poišče pri nas pomoč, vendar veliko redkeje, saj je očitno na pravi poti in ve kaj si želi in kaj mora narediti, da mu bo uspelo. Ob učenju tudi dela, da si lahko pokrije stroške, ki jih z študijem v Ljubljani ima, saj mu domači pri tem ne morejo pomagat.